SCOTT HENDERSON – KARNEVEL!

Artiest info
Website
facebook
 

photo-by-a-ikaniewicz

Eind augustus 2024 zal de Amerikaanse jazzgitarist Scott Henderson uit Los Angeles zijn zeventigste verjaardag vieren. Het opnemen en uitbrengen van een nieuw soloalbum is voor een rasmuzikant altijd de beste gelegenheid tot feesten en dat doet deze gitarist dan ook met zijn plaat “Karnevel!” waarop hij elf zelfgecomponeerde instrumentale jazz-, blues- en soulnummers heeft ingespeeld met de deskundige instrumentale hulp van bassist Romain Labaye en drummer Archibald Ligonnière.

In de zomer van 2015 maakten we voor het eerst kennis met Scott Henderson toen we zijn toenmalige album “Vibe Station’ voor ‘Rootstime’ mochten recenseren, een gelijkaardige instrumentale jamsessie tussen jazzgitaar, basgitaar en drums. Daarvoor had hij sinds 1994 leadgitaar gespeeld op de tien platen die werden uitgebracht door de ‘jazz-fusion’-groep ‘Tribal Tech’ uit Los Angeles en hij maakte ook deel uit van de ‘Electric Band’-begeleidingsgroep van jazzlegende Chick Corea.

De gitaristen die Scott Henderson hebben beïnvloed zijn te vinden in de wereld van de progressieve rock en de bluesrock met namen als Albert King, Jimi Hendrix, Jimmy Page, Ritchie Blackmore en Jeff Beck. In zijn eigen werk mixt Scott Henderson zijn typerende jazzsound met blues, rock, soul en funk zoals we ook nu weer kunnen horen op de elf dynamische tracks die een plaatsje kregen op het live in de studio opgenomen album “Karnevel!”. Die plaat volgt op het in 2019 uitgebrachte fusionalbum “People Mover” dat vijf jaar geleden eveneens werd opgenomen met Romain Labaye en Archibald Ligonnière.

Het toch wel goede nieuws voor de liefhebbers van het muziekgenre is dat Scott Henderson in maart 2024 met zijn twee begeleiders naar Europa komt om dit nieuwe album “Karnevel!” te promoten. Het minder leuke nieuws voor de Belgische fans is dat de twee voorziene shows enkel in Nederland te horen en te zien zullen zijn. Belgische concertorganisatoren zouden eigenlijk van deze opportuniteit gebruik moeten maken want ze krijgen er een solo-optreden van de in Zuid-Duitsland woonachtige Amerikaanse ‘fingerpicking’ gitarist Jeff Auf bij die als voorprogramma een eigen set zal spelen.

(valsam)